2014. május 7., szerda

Egyetem



29. nap

A tervnek megfelelően reggel elindultunk a mersinben működő egyetemre hogy kioktassanak minket a teknősök megmentéséről. A srácok nagyon készültek, Gitáristen öltönyben, nagyon professzionálisan nézett ki, Luca is felvett egy inget hátha olyan lesz a hely ahol elvárják.
Nem olyan volt, viszonylag kicsi az egész komplexum, Ma és doktori képzés van, tehát gyakorlatilag csak kutatás folyik. Amúgy nagyon jó hangulatú az egész terület, 3-4 épület ahol dolgoznak, van egy védett öböl amiben a halak és a teknősök laknak, mellette pedig a lakóházak a tanulóknak.
Az előadásból sok újdonságot nem tudunk meg, az első lány a tengeri szemétről beszél, érdekes dolgokat mond (tudtátok e hogy a világ oxigénkészletének 70%át a planktonok adják?), de azt hogy mit lehetne kezdeni a szeméttel nem tudja megmondani. A kutatásához tartozik hogy gyűjti a szemetet a parton, aztán mindegy egyes darabot besorol a szemétkategóriából az egyikbe. Jelenleg a kutatás azt mutatja hogy a legtöbb szemét műanyagból van.
A teknősös előadás előtti intermezzóként megnézzük a biológiai labort is ahol DNS alapján azonosítják az állatokat. Julinak érthető és érdekes is amit mondanak, nekem teljesen kínai, de biztosan nagyon fontos és érdekes munka.
A teknősös előadást egy másik Phd tanuló lány tartja, szerencsére sok videó van, teknősmama tojást rak, kisteknősök kikelnek és mennek a tenger felé (nem szabad megfogni és berakni őket a tengerbe mert akkor nem lesz elég erős az úszójuk).
Sajnos mi csak legjobb esetben is csak a tojásrakást fogjuk látni ott meg a legfontosabb utasítás hogy ne zavarjuk meg a teknősmamát.
Hazafelé beugrunk a teknőskórházba, itt ápolják a sérült teknősöket, van amelyiknek nincs meg az egyik lába, betört páncélos stb….
Itt van az is amit nálunk találtak a mútkor, szépen be van fújva a feje purhabbal, de ezen kívül olyan mint Messi a bl negyeddöntőben, ott van de nem sokat mozog.


Délután már megint belassul a net, felvetem hogy talán azért mert valaki túl sok Narutót tölt le; a gitáristen magára veszi és felháborodik hogy meg lehet nézi a Píszíjét, nincs rajta Narutó egy darab se, az interneten talált egy oldalt ahonnan nem kell letölteni ahhoz hogy megnézhesse.
Aztán a tömeg haragja elől inkább átmenekül aludni a másik lakásba.
Este Yusuf bejelenti hogy lemondták a szombati szemétszörnyes előadást, nem teljesen világos hogy az iskola mondta le vagy mi, de elég furcsa hogy így a projekt félidejében az egyetlen értelmes dolog amit csináltunk az volt hogy az iskola falán lévő szuperhőst Meleg-kapitánnyá színeztük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése